Termal | Konular | Kitaplar

Saglik turizmi

Eskişehirde Termal Turizm

Türkiye’de turizm sektörü, önemli ölçüde kıyı ve ören yeri turizmi üzerine kurulmuştur. Alternatif turizm türlerini içine alan ürün ve hizmet karmaları oldukça yenidir. Diğer yandan; şifalı sıcak ve soğuk maden suyu tedavilerini de içine alan sağlık turizmi son yılların yükselen değerleri arasına girmiştir. Bu nedenle; termal maden sularının iyileştirici ve düzenleyici etkileri konusunda giderek daha çok bilimsel araştırma yapılırken turizmin bu sektörü, girişimci ve yatırımcıların ilgisini çekmektedir.

Bu açıdan Porsuk Çayı ve kolları yanında soğuk ve sıcak yer altı suları ile bir su kenti olan Eskişehir’deki termal kaynakların değerlendirilmesi her geçen gün daha büyük önem kazanmaktadır.

Hamamözü Termal Tesisleri

İl merkezine 90 km. uzaklıkta Hamamözü İlçe merkezindedir. Suyun sıcaklığı 42.5 C° dir. Halen faaliyette bulunan Eski Hamam 3 yıldızlı Gimpaş Otel (63 oda, 136 yatak) bünyesinde bulunan yüzme havuzu ve Türk Hamamları bulunmaktadır.

Dünya Sağlık Turizm Kongresi için İzmir düşünülüyor

İzmir Ticaret Odası(İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, katılan alıcılar açısından 2 milyar dolarlık bir rakama ulaşan ve sağlık turizminin geliştirilmesi için düzenlenen Dünya Sağlık Turizmi Kongresi`nin İzmir`de yapılması konusunu değerlendireceklerini söyledi. Demirtaş, kongreyle ilgili bazı soru işaretlerini gidermeleri ve faydalı bulmaları halinde başvuracaklarını belirtti.

Sağlık turizmi platformu kuruldu

Sağlık turizminde bir yılda 500 bin kişi getirmeyi hedefleyen turizmciler, Türkiye Turizmi Sağlık Platformu’nu kurdu. TÜRSAB, TÜROFED, Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu, Akredite Hastaneler Derneği temsilcileri ve Prof. Dr. Zeki Karagülle'nin katılımıyla kurulan platform, sağlık turizminde marka yaratmayı hedefliyor.

Termal Tedaviye Bakis

Dünya nüfusu yaşlanmaktadır
Yaşlı nüfus atışına bağlı olarak kronik hastalıkların oranı da artmaktadır

Kronik hastalıkların %90’ından fazlasında fayda olduğu bilimsel olarak kanıtlanan alternatif tedavinin dünyada kabul görmesi, termal tedaviye dünyanın her bölgesinden talebin patlamasına yol açmıştır

Bu amaçla yılda Almanya ve Macaristan'a 10 milyon kişi, Rusya'ya 8 milyon kişi, Fransa'ya yaklaşık 1 milyon, İsviçre'ye 800 bin kişi gitmektedir.

Dünya'daki Termal Turizmi

Dünya'da çeşitli ülkeler termal turizmin insan sağlığında önemli bir yeri olduğunun bilincinden hareketle termal turizm konusuna önem vermektedir. Termal turizm amaçlı olarak senede Almanya ve Macaristan'a 10 milyon kişi, Rusya'ya 8 milyon kişi, Fransa'ya yaklaşık 1 milyon, İsviçre'ye 800 bin kişi gitmektedir. 126 milyon nüfuslu Japonya'nın Beppu şehrine sadece 13 milyon kişi termal turizm amaçlı olarak gitmektedir.

Avrupa'da birçok tedavi edici kaplıca merkezi mevcuttur. Almanya, Fransa, İsviçre, İtalya, Yunanistan, Rusya, Macaristan ve Çek Cumhuriyeti gibi ülkeler başta gelmektedir.

Termal turizm Avrupa ülkelerinden Almanya'da önemli sektör haline gelmiştir. 263 adet resmi belgeli termal merkez bulunan Almanya'da tesislerin toplam yatak kapasitesi 750.000'dir. Almanya'nın Stuttgart kentinde bulunan Das Leuze Kaplıca ve Rekreasyon Tesislerini yaz aylarında günde 8000 kişi ziyaret etmektedir.

Afyonkarahisar'da Termal Turizm

Afyonkarahisar Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Rektörü Prof. Dr. Halim Sözbilir, üniversitenin Termal sağlık turizmini çok önemsediğini belirterek, "Termal sağlık turizmi üniversitemizin vizyonunda geniş anlamda yer almaktadır" dedi.