Termal | Konular | Kitaplar

Termal Tedaviye Bakis

Dünya nüfusu yaşlanmaktadır
Yaşlı nüfus atışına bağlı olarak kronik hastalıkların oranı da artmaktadır

Kronik hastalıkların %90’ından fazlasında fayda olduğu bilimsel olarak kanıtlanan alternatif tedavinin dünyada kabul görmesi, termal tedaviye dünyanın her bölgesinden talebin patlamasına yol açmıştır

Bu amaçla yılda Almanya ve Macaristan'a 10 milyon kişi, Rusya'ya 8 milyon kişi, Fransa'ya yaklaşık 1 milyon, İsviçre'ye 800 bin kişi gitmektedir.

126 milyon nüfuslu Japonya'nın Beppu şehrine sadece 13 milyon kişi termal turizm amaçlı olarak gitmektedir.

Fransız Le Figaro gazetesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre, sağlık turizm kulvarı konusunda Dünya Turizm Örgütü’nün yılda ortalama 100 bin ila 150 bin yabancının tedavi görmek için Hindistan ’a gittiğini belirtmektedir.

McKinsey danışmanlık kabinesi (Amerika), 2003 yılında Hindistan’a 333 milyon Euro kazandırdığını belirttiği sağlık turizminin, 2012 perspektifinde bu ülkeye 2 milyardan fazla kazandırmasını öngörüyor.

Sağlık turizminde ön plana çıkan ülkelerden Tayland’ın, geçen yıl tedavi amacıyla ülkeyi ziyaret eden 600 bin ila 1 milyon arasındaki turistten kazancının ise yaklaşık 600 milyon Euro olduğu bilinmektedir.

Bu hareketlilik neticesinde mevcut tesislerin artan talebi karşılayamaması sonucu hastalar sıra beklemek zorunda kalmaktadır.

Bu durum, hasta hareketliliğinin dünyanın farklı termal bölgelerine doğru kaymasına yol açmaktadır

Bunu erken dönemde fark eden gelişmiş ülkeler milyarlarca dolarlar harcayarak, modern termal turizm ve sağlık merkezleri kurmuşlardır

Almanya'nın Stuttgart kentinde bulunan Das Leuze Kaplıca ve Rekreasyon Tesislerini yaz aylarında günde 8000 kişi ziyaret etmektedir

Çek Cumhuriyeti ve Slovakya'da da son yıllarda çok gelişmiş tedavi edici kaplıca merkezleri kurulmuştur. İki ülkede 60 tedavi edici termal merkezi bulunmakta olup senede 500.000'e yakın hastaya tedavi hizmetleri verilmektedir.

Ayrıca, Fransa'da 104, İspanya'da 128 adet ve İtalya'da ise 360 civarında termal tesis bulunmaktadır.

Japonya'da 1500 adet kaplıcada 100 milyon geceleme kapasiteli termal turizm yapılmaktadır.

Beppu'da 1000 litre/saniye jeotermal su termal turizm amaçlı kullanılmaktadır.

Amerika Birleşik Devletleri'nde Arkansas eyaletinde 55 bin kişinin yararlanacağı termal tesisler yapılmış Hawai'de turizmi 12 aya yaymak için termal sulardan yararlanılmaktadır

Tüm turizm uzmanları, sağlık turizmindeki artışın gelecek yıllarda hızla ilerleyeceği görüşünde birleşiyor.

Avrupa Birliği’nin de bu nedenle önümüzdeki yıllardan itibaren sağlık turizmi konusunda tüm AB ülkeleri için geçerli olacak çerçeve bir yasa hazırlayacağı belirtilmektedir.

Bu yasa çerçevesinde Avrupa vatandaşlarının termal tedavi masraflarının sigorta kapsamına alınması hedeflenmektedir.

Ancak gelişmiş ülkelerdeki tedavi masraflarının da arttığı bir gerçektir.

Yükselen maliyetler ve kaliteli sağlık hizmet alma talebi, hastalıklarına şifa arayan bu büyük potansiyelin tercihlerinin Avrupa ve Amerika’dan dünyanın farklı bölgelerine kaymasına neden olmuş ve olmaktadır.

Termal tedavi görmek isteyen bu potansiyelin kaydığı ülkelerin başında Türkiye ve Macaristan gelmektedir.

Ülkemiz, sahip olduğu sağlık kurumları ve başta hekimler olmak üzere hizmet sunucuların eğitim ve deneyimlerinin Avrupa standartlarına sahiptir.

Ayrıca, coğrafi konumu, deniz, kayak vs. turizm çeşitlerinin yapılabileceği bir konuma sahip olması, eşsiz doğal ve tarihi zenginlikleri ile uygun iklim koşulları ve dünyaca bilinen konukseverliği ile Macaristan’a göre daha avantajlı bir durumdadır.

İngilizler; ülkelerindeki kamu sağlık hizmetleri için çok uzun süre bekledikleri ve özel sektörün sağlık hizmetlerini çok pahalı buldukları için binlerce kilometre uzaktaki Türkiye’de tedavi görmeyi tercih etmektedirler.

Fransızlar ise, kendi sigorta kurumlarının ödemediği bu sağlık hizmetleri için yine ülkemizi benimsemiş durumdadırlar.

11 Eylül 2001 olayları sonrası varlıklı Arap vatandaşlarının gittikleri Avrupa ülkeleri ve Amerika’da terörist muamelesi görmeye başlamasıyla, pek çok Arap ve Ortadoğulu zengin son birkaç yıldan bu yana termal turizm açısından Türkiye’yi birinci tercihlerine koymuşlardır.

Türkiye’nin tercih edilmesinde kaliteli sağlık anlayışının düşük fiyatla sunulmasının payı büyüktür.

Yapılan araştırmalar; ülkemizdeki sağlık hizmetlerinin Avrupa’ya oranla ortalama yüzde 40 ila yüzde 70 arasında daha ucuz olduğu göstermektedir.

Örneğin, Fransa’da 1500 Euro’ya gerçekleştirilen termal ve fizik tedavi ülkemizde 600 Euro’ya yaptırılmaktadır.


Konular