Termal | Konular | Kitaplar

Ziga Kaplicalari

Aksaray'a 35 km. mesafede Ihlara yolu üzerinde bulunur.Her yıl yaz aylarında çevre il ve ilçelerden gelen binlerce ziyaretçi burada konaklamaktadir.Önceden rezervasyon yaptırılmadığı takdirde yer bulma imkanı yoktur. Ziga Kaplıcalarının bulunduğu alan, Bakanlar Kurulu Kararı ile Özel Çevre koruma Bölgesi ilan edilmiş olup, mevcut tesislerin bulunduğu alan, kaynak kirlenmesinin önlenmesi bakımın dan yapılaşmaya kapatılmıştır.

kaplica suyu romatizma,metebolizma bozuklukları,sindirim sistemi hastalıkları, deri hastalıkları,göz hastalıkları ve kadın hastalıkları ile nevralji,nevrit ve kırık-çıkıga şifa olmaktadir.kaplicaya gelenler tarihi ve doğal güzelliklerle dolu Ihlara Vadisini de görebilirler. suyu sodyum klorürlü, sodyum bikarbonatlı ve kalsiyum karbonatlı sular grubundadır. Su bünyesinde 200-250 mg. arasında serbest karbon dioksit bulunmaktadır. En önemli özelliklerinden birisi de iyot ve bromiyonca zengin olmasıdır. Fazlaca içilirse haksatif ve diüretik etki yapar. 234 mt den 47°C sıcaklığında 150lt/sn. su çıkarılmıştır. Hararet derecesi itibariyle sıcak sular gurubuna girer. Mevcut yetersiz tesisler yerine yeni 200 yataklı otel ve kür merkezi yaptırılacaktır. Projesi hazır olup, yap-işlet-devret modeli ile ihale edilecektir.

kaplica sıcak suları birçok mineralin birleşiminden oluşmuş ve içerisinde bol miktarda Kalsiyum ve Sodyum ile Klorür iyonu ve Hidrokarbonat İyonu bulunması sebebi ile tortu bırakmakta olup, içinde bulunan katyon ve anyonların traverten oluşumuna uygun olması dolayısıyla bölge traverten alanı olarak planlanmıştır.