Termal | Konular | Kitaplar

çocuk felci

Çermik Kaplıcaları

Çermik Kaplıcası Yapılan incelemelere göre kaplıcanın suyu 48 derece sıcaklığında olup kükürtlü ve radyoaktiftir. Asıl özelliği ise bileşiminde bromür iyonu ve iyodür bulunmasıdır.İtalya kaplıcalarından sonra nitelik bakımından dünyada ikincidir.

Çermik’e Çermik özelliğini kazandıran ona ismini veren, yapılış tarihi ve sıcak suyun ne zaman ortaya çıktığı bilinmemektedir. Kaplıcanın suyunun çok eskiden beri mevcut olduğu ve kaplıcanın daha sonra inşa edildiği, ilçede halk arasında anlatılan efsaneden anlaşılmaktadır. Bu efsaneye göre:

Seben Pavlu Kaplıcası

Seben ilçesi içinde Kesenözü köyü yakınında bir vadide bulunur.Yerel olarak Pavlu kaplıcaları olarak da adlandırılır. Seben'den sonra düşük nitelikli bir asfalt ve bir kısmı da stabilize köy yolu ile ulaşılmaktadır. MTA tarafından yapılan araştırmada beş değişik kaynağın su sıcaklıkları 26, 60, 68, 74 ve 78 0C olarak belirlenmiştir. Suları sodyum bikarbonatlı sular grubuna girmektedir. Mide, safra kesesi, çocuk felcinde,solunum ve dolaşım bozukluklarında yararlı etkileri olduğu belirtilmektedir.
Pavlu Kaplıcası, Bolu kent merkezinin 52 km. güneyindeki Seben ilçesinin 14 km. güneybatısında yer alan Kesenözü Köyü yakınında yer almaktadır.

Ömer Gecek Kaplicasi

Yeri ve Ulaşım: Afyon- Kütahya karayolu üzerinde bulunan Ömer Kaplıcası, Gecek Kaplıcasının yakınında ve il merkezine 15 km. uzaklıktadır. Ulaşım, merkezden kalkan servisler aracılığı ile yapılmak- tadır.

Tarihçesi: Eskiden beri kullanılan kaplıcanın tarihi hakkında bir bilgi bulunmamakla beraber,kaplıcanın büyük havuzunu yaptıran kişiye ait kitabede 1889 tarihi yazilidir.

Haymana Kaplıcası

Haymana Kaplıca alanı :Ankara İlinin güneyinde yer alan Haymana İlçe merkezindedir.
Ulaşım Olanakları:Haymana Kaplıca alanı Ankara İl merkezine 73 km., Esenboğa Havaalanına yaklaşık 100 km. uzaklıktadır. Ankara’dan Haymana ilçesine düzenli olarak sefer yapan toplu taşım araçları bulunmaktadır.

Yükseklik
Kaplıca alanı deniz seviyesinden yüksekliği 1200 metredir.

İklim Özellikleri
Kaplıca alanında İç Anadolu Bölgesinin yazları sıcak ve kurak, kışları soğuk ve yağışlı olan genel iklim özellikleri görülmektedir.