Termal | Konular | Kitaplar

safrakesesi

Acısu

Kurşunlu İlçesi'nin 5 km. kuzeybatısında Hacımuslu Köyü yakınlarında olan Acısu İçmesi, geniş bir çayırlığın çeşitli yerlerinden kaynamaktadır. Bir bataklık oluşturan kaynaklar­dan toplam olarak saniyede 0.4 litre su çıkmaktadır. Sıcaklığı 15 °C olan Acısu İçmesi tuzlu, bi­karbonatlı, karbogazoz, demirli ve alkalik bir maden suyudur.

Çavundur Kaplıcası

Çankırı'ya 90 km. mesafede olan kaynak çevresinde , Belde Belediyesi ta­rafından işletilen iki adet açık havuz ile 100 yataklı bir konaklama ünitesi ve 20 yataklı özel bir pansiyon bulunmaktadır. Yol, su, elektrik ve telefonu bulunan termal kaynağın hemen yakınından Çankırı-Zonguldak Demiryolu geçmekte ve aynı yerde yolcu trenleri durmaktadır.

Kurşunlu-Çavundur İl Özel İdaresi Kaplıca Tesisleri
Kaplıca suyu sodyum bikarbonatlı, hipertermal, hipotonik bir özel­lik taşımaktadır. Maden suyunun tıbbi yönden değerlendirilmesi ise şöyledir;

Akarca Maden Suyu

Akarca maden suyu Mustafa Kemal Paşa ilçesi, Akarca Köyü’nde yer almaktadır. nefis bir sofra suyudur. Aç karnına içilirse, karaciğer, safrakesesi ve idrar yolları hastalıklarına iyi gelir.Su sıcaklığı :17°Cdir

Germencik Gümüş Kaplıcası

Germencik, Ortaklar köyü yakınında yer almaktadir ve suların sıcaklığı 40-41 derece arasındadır.Gümüşdağı eteklerinden, yer yer granit kayaları arasından kaynayan sıcak sular, birleşerek bir dere halinde akmaktadir. Banyo için suların bekletilmesine ve soğuk su ilavesine gerek yoktur. Suyu bikarbonatlı, kükürtlü ve az gazlı olup, romatizma, kireçleme, polinevrit , nevrit hastalıkları,Karaciğer, safrakesesi, kadın hastalıklarına ve deri hastalıklarına iyi gelmektedir.

Beypazarı Dutlu Tahtalı Kaplıcalari

Ayaş-Beypazarı yolunun 34. km.’sinden, güneydoğu yönünde sola ayrılan yolun 5. km.’sindedir. Su kaynaklarından kaplıca ve içme olarak yararlanılmaktadır. Su sıcaklığı 31-52°C, kaynak akım değeri 6 lt/sn’dir. Banyo kapasitesi 2468 kişi/gündür. Kaplıca suyu; klorürlü, sulfatlı, sodyumlu, kalsiyumlu, karbondioksitli bir bileşime sahiptir. Termal su ile banyo tedavisi yanısıra çamur tedavisi de yapılmaktadır.