Termal | Konular | Kitaplar

Sandıklı Kaplıcaları

Konumu:Afyonkarahisar İli içerisinde yer alan Sandıklı konum olarak İç Ege'de, Akdeniz, Ege ve İç Anadolu bölgelerimizin kesiştiği bir noktada, ülkemizin kuzey ve güney bağlantısını sağlayan Ankara-Antalya ve İstanbul-Antalya karayolu üzerinde bulunmaktadır.

Ulaşım Olanakları:Afyonkarahisar İl merkezine 65 km., Sandıklı İlçesine 10 km. uzaklıkta olup Afyonkarahisar-Antalya karayolu güzergahına 6 km. uzaklıkta konumlanmış olan Sandıklı-Hüdai Kaplıcası ‘Termal Belde’ görünümündedir. Afyonkarahisar İlinde bulunan askeri amaçlı havaalanının genişletilmesi ve sivil amaçlı kullanımı ile ilgili çalışmalar sürmektedir. Mevcut durumda en yakın havaalanı olarak yaklaşık 115 km. güneyinde yer alan Isparta’daki sivil amaçlı Süleyman Demirel Hava Limanından yararlanılabilmektedir. Sandıklı, Ankara-İzmir demiryolu güzergahında olup, demiryolu ulaşım olanağına da sahiptir.
Yükseklik:Denizden yüksekliği 1070 m. dir.

İklim Özellikleri :Kaplıca alanında iklim koşulları karasal iklim ile Akdeniz iklimi arasındaki özellikleri göstermektedir. Yıllık ortalama sıcaklık 13.2 °C, en yüksek sıcaklık 39.6 °C ve en düşük sıcaklık ise -16.7 °C 'dir. Kışları soğuk ve kar yağışlı, bahar mevsimlerinde ılık ve yağmurlu, yazları ise sıcak ve yağışsızdır.

Tedavi (Endikasyon) Özellikleri:
Kaplıca suyunun Sağlık Bakanlığınca tespit edilmiş tedavi özellikleri aşağıda belirtilmiştir: Toplam minerilizasyonu 1669,5 mg/lt. olan termomineralli su, banyo uygulamaları şeklinde kas-iskelet sisteminin ortopedik, nörolojik ve romatizmal hastalıkların tedavisinde ve rehabilitasyonunda ve romatizmal hastalıkların tedavisinde kullanılabilir.

Termal Su Özellikleri
Fiziksel Özellikler Renksiz, Berrak
Kimyasal ÖzelliklerSodyum, kalsiyum sülfat, bikarbonatlı termal sular, aynı zamanda 4 mg/lt florür, 332 mg/lt karbondioksit içermekte olup radyoaktif özelliğe sahiptir.
Fiziko Kimyasal Özellikler Ph:6.6 veya 7 İletkenlik:4657.6, Co2:1.71 Radyoaktivitesi
13-25 Toplam Mineralizasyon 1669.5 mg/lt.
Sıcaklık 62-68 ºC

Çamur Banyoları
Çamur banyolarında, kaplıca yakınlarından sağlanan çok az kumlu, kızıl bir kil yapısında olan toprak 68 ºC şifalı su ile karıştırıldığında ortalama 40 ºC bir çamur ortaya çıkmaktadır. Bu işlem, çamur banyosu küvetini 30 cm kalınlığında dolduran kil üzerinden sıcak kaplıca suyu geçirilmesi ve bir süre bekletildikten sonra kesilerek küvetten tamamen akıtılması şeklinde yapılmaktadır. Daha sonra kürekle açılan çamurun içerisine hasta, başı dışarıda kalacak şekilde uzanmakta ve üstü çamur ile örtülmektedir. Belirli bir süre çamurun içerisinde kalan hasta için günde bir defa bu işlem uygulanmaktadır.